1/21/2013

Slibný start jazzového roku v klubech i na Hradě

Vedle atraktivních zahraničních účinkujících lze v lednovém programu nejagilnějšího pražského jazzklubu najít už pomalu tradiční koncert kvarteta Kulhánek-Holeček-Razím-Kowacz (nebo KuHoRaKo, chcete-li) v rámci úterní série Tues Blues (22.1.) a novou, tentokrát kompletně českou sestavu kvarteta  kontrabasisty Jaromíra Honzáka (David Durůžka - g, Vít Křišťan - p, Roman Vícha - dr, 24.1.). V poněkud jiné, česko-polské sestavě a se zpěvačkou Sissel Verou Pettersen z Norska vyšlo Honzákovi před nedávnem šesté album pod jeho jménem, nepočítáme-li předloňský debut jeho plus mínus nu-jazzové party Face Of The Bass. Novinka se jmenuje Blood Sings - The Music of Susanne Vega a vydala ji opět značka Animal Music.



Prvním zahraničním lákadlem je 28.ledna nujazzový kvartet tenorsaxofonisty Donnyho McCaslina (Matt Mitchell - p, Tim Lefebvre - bg, Nate Wood - dr), známého především jako nástupce Chrise Pottera v kvintetu Davea Douglase. McCaslin se v Čechách poprvé objevil už v roce 1998 jako člen pozoruhodného septeta Normal Garden, vedeného trombonistou Christophem Schweizerem, dnes už jeho diskografie čítá slušnou řádku autorských projektů.
31. ledna se můžeme těšit na podobně laděnou německo-islandskou sestavu Sebatian Studnitzky + ADHD. Trumpetista Studnitzky je vedle vlastní tvorby proslulý svou prací s taneční kapelou Jazzanova.

Výhled na ńnor v Jazz Docku je taktéž pozoruhodný - 3.2. přijíždí bubeník slavných Medeski, Martin & Wood s vlastním hvězdným kvartetem jménem Billy Martin's Wicked Knee. Tvoří ho mistři newyorské avantgardy Steven Bernstein (slide trubka, jinak též v Sex Mob), Curtis Fowlkes (trombón, Lounge Lizards, Jazz Passengers) a Marcus Rojas (tuba).



V klubu Jazz Time začíná 30. ledna prvním koncertem letošní série Jazz Meets World. Kytarista JAMES BLOOD ULMER se v Praze objeví už poněkolikáté. Jeho BLACK ROCK EXPERIENCE se zpěvačkou QUEEN ESTHER tvoří ještě Mark Peterson (baskytara) a Grant Calvin Weston (bicí). James Blood Ulmer je jedním z nejvýraznějších elektrofonických kytaristů posledních 40-ti let. Jeho reputace se průběžně měnila z avantgardního jazzového fantasty školy Ornetta Colemana v šedou eminenci afroamerického hudebního jazyka, zahrnujícího jazz, blues, funk a cokoliv jiného. Ulmer se věnuje svému "harmolodickému blues" od roku 2000 jako zpěvák a kytarista. Vydal několik alb s projektem Memphis Blood, za jedno z nich byl v roce 2006 nominován na Grammy. Poté se rozhodl dát znovu dohromady své BLACK ROCK TRIO z 90.let s dávnými kamarády Petersonem a Westonem, rozšířené o zpěvačku QUEEN ESTHER.

Dalšími koncerty série Jazz Meets World jsou třeba trio pianisty Kennyho Wernera (8.2., Johannes Weidenmueller - kontrabas, Ari Hoenig - bicí) nebo kvartet saxofonisty Azara Lawrence (26.2.)  - viz web JMW, kde najdete také informace o vystoupení hvězdného tria JAN GARBAREK / MiROSLAV ViTOUŠ / TRiLOK GURTU 18. února ve Španělském sále Pražského hradu. Naposledy s Václavem. A co myslíte, má Miloš taky rád jazz? Založí na hradě festival české lidovky a dechovky? Jakému hudebnímu žánru se bude věnovat příští nová stanice Českého rozhlasu...?



Komentáře vítány :-)