3/19/2015

Album of the week: SOFT MACHiNE - Fourth (UK 1971)



FOURTH iS ONE OF THE GREATEST ALBUMS OF JAZZ & ROCK FUSiON AND SOFT MACHiNE'S PEAK.

tracks:

1. Teeth [MR] (9:14) - 2. Kings And Queens [HH] (5:02) - 3. Fletcher's Blemish [ED] (4:37) // 4. Virtually (Part 1) [HH] (5:15) - 5. Virtually (Part 2) [HH] (7:06) - 6. Virtually (Part 3) [HH] (4:39) - 7. Virtually (Part 4) [HH] (3:18)

Mike Ratledge (organ, electric piano, piano) - Hugh Hopper (bass guitar) - Robert Wyatt (drums) - Elton Dean (alto sax, saxello)
with: 
Roy Babbington (double bass [1/3/4/6]) - Mark Charig (trumpet [2/3/4]) - Nick Evans (trombone [1/2/4]) - Jimmy Hastings (flute [6], bass clarinet [1/6]) - Alan Skidmore (tenor sax [1/6])

Recorded 13 Oct-18 Nov 1970 at Olympic Studios, London.
Released 1971 on CBS Records.





http://calyx.perso.neuf.fr/softmachine/index.html

3/16/2015

An Evening with Steven Wilson in Prague



Frontman Porcupine Tree STEVEN WILSON vystoupí 5. dubna v Praze v Divadle Hybernia!

Steven Wilson (*1967), britský hudebník, multiinstrumentalista a producent známý především jako zakladatel, kytarista a zpěvák skupiny Porcupine Tree. Byl za svoji uměleckou činnost již nejednou nominován na Grammy. Mezi desítkami hudebníků a skupin, s nimiž produkčně spolupracoval, figurují např. Jethro Tull, Yes, King Crimson, Opeth nebo Pendulum. Přestože od vydání jeho zatím předposlední desky The Raven That Refused To Sing (And Other Stories), která ve Velké Británii stanula mezi 30 nejprodávanějšími alby, uplynul jen rok, Steve Wilson už je tu s novinkou. "Nové album na jednu stranu víc vychází z jazzu, ale využíváme na něm také hodně elektoniky a přímočarých, tedy aspoň na mě hodně přímočarých, popových melodií", prozrazuje Steven Wilson o desce, která pod názvem Hand. Cannot. Erase. vyšla v únoru. "Nové album bude víceméně kombinací celého mého repertoáru, veškerou hudbou, kterou jsem dosud dělal." V rámci Hand Cannot Erase turné budou moci strávit "An Evening With Steven Wilson" také návštěvníci pražského koncertu v Divadle Hybernia, pro který si Wilson přiveze vlastní technické vybavení - zvukovou i světelnou aparaturu.

Velikou zásluhou Stevena Wilsona jsou také nové mixy klasických progrockových alb, především King Crimson a naposledy vynikající Relayer od Yes. Na svých vlastních albech kombinuje paradigmata a nálady progrocku v originálním a moderně znějícím provedení, zatím asi nejzdařileji na předposledním The Raven That Refused To Sing (And Other Stories). Myslím, že označení Mr. Eklektik, které nedávno ve facebookove diskusi obdržel od publicisty Jaromíra Merhauta, Wilsonovi sluší. V sestavách jeho alb se pochopitelně objevují zajímavá jména, například saxofonista a flétnista Theo Travis (Soft Machine Legacy, Gong, Travis & Fripp). Kdo s ním přijede na pražský koncert není známo.

Více na www.stevenwilsonhq.com

3/09/2015

Album of the week: ERiC REViS QUARTET - In Memory Of Things Yet Seen (Clean Feed 2o14)



Darius Jones: alto saxophone
Bill McHenry: tenor saxophone
Branford Marsalis: tenor saxophone [#05,#11]
Eric Revis: double bass
Chad Taylor: drums

Clean Feed CF 294, Released 2014
Recorded Samuri Hotel Studios, Queens, NY.



3/03/2015

MARC RIBOT A WINSTON MCANUFF & FIXI V AKROPOLI

Akropole přivítá jaro s pompou fanfár - v březnu pohostí držitele Grammy, kytaristu Marca Ribota (19.3.) a Winstona McAnuffa & Fixihoautory písně roku i účinkující veletrhu Womex (25.3).

Tato nápadná trojice muzikantů se představí v Paláci Akropolis během jednoho březnového týdne. Co lze čekat od každého z koncertů, zjistíte níže.

3/02/2015

Album of the week: PHAROAH SANDERS + ADAM RUDOLPH + HAMiD DRAKE - Spirits (Meta 2ooo)




Recorded live at the Montreal Jazz Festival in 1998.

Personnel: Pharoah Sanders: tenor saxophone, vocal, wood flutes, hindehoo; Hamid Drake: trap drums, vocal, daf, tabla, frame drums; Adam Rudolph: congas, djembe, udu, thumb piano, talking drum, bendir, bamboo flute, overtone singing, gong, percussion.

www.metarecords.com