9/13/2015

Truffaz Quartet s novým bubeníkem a albem



Do Čech a na Slovensko se vrací jeden z nejvýznamnějších a nejuznávanějších jazzmanů současnosti, francouzský trumpetista ERIK TRUFFAZ se svým kvartetem, aby tu v předpremiéře představil skladby z nového alba Doni Doni. Tento skvělý a originální hudebník, kritikou označovaný za Milese Davise acid jazzu a jednoho z velkých hudebních inovátorů, má na svém kontě dosud téměř dvacítku alb včetně kompilací a živých nahrávek, a také vícero prestížnych ocenění. Na turné sa představí se svými tradičními spoluhráči: Marcellem Giulianim (bass), Benoîtem Corbozem (piano / Fender Rhodes / Hammond B3) a s novým, mladým bubeníkem Arthurem Hnatekem, který hraje třeba s další novou hvězdou jazzu, pianistou Tigranem Hamasyanem. V kvartetu nahradil dlouholetého a zakládajícího člena Marca Erbettu.

Tuzemští hudební publicisté si v souvislosti s rodilým Švýcarem Truffazem oblíbili přezdívku „neúnavný hudební novátor“. Ne nadarmo – jeho věčnou touhu po objevování a experimentování dokazuje třeba album Arkhangelsk, které myšlenkově inspiroval koncert v polární části Ruska. Hudebně je kolektivním výtvorem kvarteta, jehož všichni členové jsou mimochodem fanoušky skupiny Radiohead. Na jazzové zvyklosti se jedná o překvapivě relaxační album, stojící na jemně plynoucím rytmu a výrazných refrénech. I když Truffaz je respektován jako stěžejní postava současného jazzu, jeho hudba hranice žánru přesahuje.

Všetci ze současného kvarteta sa podieľali aj na natáčaní nového albumu DONI DONI, vychádzajúceho v januári 2016 na značce Parlophone. Truffaz si ale k spolupráci na ňom prizval aj ďalších umelcov - svetoznámu afrospeváčku Rokiu Traoré z Mali a svojho dlhoročného priateľa a uznávaného francúzskeho hiphopera Oxmu Puccina. Podľa Erikových slov mu bola pri tvorbe nového albumu bohatou inšpiráciou aj krásna a čarovná spolupráca s juhoafrickou tanečnou skupinou Vuyani, ktorá sa podpísala aj pod konečným farebným koloritom albumu. Absolútna súhra tohto kvarteta, šlapajúca rytmika, hypnotické klávesy, presne vykreslená basa a neúnavné bicie, posúvajúce vpred, tvoria jeden hudobný organizmus a zároveň dokonalý podklad pre extatické, no zároveň éterické Truffazove trúbkové sóla, poskytujúce nám celkom nový, atmosferický hudobný zážitok. V tomto prípade nie je dôležité, akým žánrovým označením by sme ho, ak to je vôbec možné, pomenovali. Spokojme se s citací jeho vlastných slov: „Nesnažím sa byť tým či oným. Chcem byť len sám sebou, berúc si inšpiráciu z vecí, ktoré milujem.“ A o tom, že je svojský a sám sebou tým úplne najlepším spôsobom, nemôže byť pochýb. Príďte sa o tom presvedčiť na některý z koncertů. (sestaveno s použitím propagačních materiálů pořadatelů)

12.10. Klub Parník, Ostrava
13.10. Atelier Babylon, Bratislava
14.10. Jazz Tibet Club, Olomouc
15.10. Palác Akropolis, Praha
16.10. Měšťanská beseda, Plzeň

Jeden můj starší článek o Eriku Truffazovi na serveru ejazz.cz
Rachot.cz - pořadatel pražského koncertu 

No comments:

Post a Comment