8/16/2012

other music 2o12 - Sun Ra Arkestra and Ibrahim Maalouf !

other music 2012 s radosti predstavuje koncerty legend, jejichz hudba bori zanrove hranice.

26.9. 19,30 akropolis
sun ra arkestra under direction of marshall allen /usa/

hudba z planety saturn!

ansambly nesouci jmena slavnych hudebniku, ktere objizdeji mainstreamove festivaly dlouho po jejich smrti, budi opravnene podezreni - to je ale v pripade sun ra arkestra zcela zbytecne. jazzovi znalci potvrdi, ze pianista, kapelnik a skladatel sun ra (1914 – 1993) byl unikatnim hudebnim vizionarem 20. stoleti, ktery propojoval avantgardni free jazz s prevratnymi myslenkovymi koncepty. hlasal dynamicnost misto strnulosti, do sveta big-bandu vnesl kolektivni improvizaci, sve hudebniky interaktivne vedl nonverbalnimi signaly, a to uz od padesatych let, kdy v chicagu zacal vystupoval s ansamblem nazvanym solar arkestra. kult slunce prevzal z antiky od egyptanu a sve umelecke jmeno si vybral podle egyptskeho boha slunce ra. druhym pilirem jeho nekdy az provokativniho myslenkoveho systemu byly vesmirne cesty, pred pul stoletim velmi zhave tema. sun ra se prohlasoval za mimozemstana, ktery prisel na zem ze saturnu. "nikdy jsem nechtel byt soucasti planety zeme, jsem z jine dimenze - a na zemi jsem protoze lide me tu potrebuji," vysvetloval sun ra a sve kosmicke teorie dokumentoval divokymi podiovymi kostymy, ktere kombinovaly kriklave barvy s futuristickymi kovovymi maskami. kritika tvrdi, ze sun ra byl prvnim jazzovym hudebnikem, ktery pouzil elektricke klavesy a ktery svym kompozicnim ztvarnenim kosmickych cest o patnact let predstihl mnohem slavnejsi skupiny . saxofonovou sekci jeho arkestra ridil marshall allen, veteranska postava svetoveho jazzu. allen si udrzuje plnou tvurci silu i ve svych 88 letech a je soucasnym vedoucim ansamblu, ktery vystoupi v akropoli ve stredu 26. zari.
jedinecny bbc dokument o fenomenu sun ra, brother from another planet zde :  



2.10. 19,30 akropolis
ibrahim maalouf /libanon,francie/ 

dvaatricetilety genialni trumpetista vymyslel vlastni hudebni vesmir, kde spojuje zapad s vychodem - arabske stupnice, klasika, jazz, elektronika i rock a hip hop. 
dalsim vyznamnym umelcem, ktery bori zanrove hranice - i kdyz o tri generace pozdeji nez sun ra - je dvaatricetilety libanonsky trumpetista ibrahim maalouf. tezko bychom hledali jineho muzikanta, ktery za tak kratkou dobu ziskal tak sirokou posluchacskou obec, a pritom hraje hudbu originalni a nekompromisni. maalouf se narodil v beirutu v rodine, v niz prevladali hudebnici a intelektualove. jeho stryc, svetoznamy spisovatel amin maalouf je nositelem prestizni goncourtovy ceny, dedecek byl basnikem a muzikologem, matka je pianistka a otec nassim maalouf klasicky trumpetista znamy tim, jak upravil trubku pro potreby arabske hudby, ktera pouziva tony v evropskych durovych a mollovych stupnicich se nevyskytujici. po dva roky pracoval s nastrojari z parizske spolecnosti henri selmer, vysledkem byla trubka opatrena ctvrtym pistem. jeho syn v synteze vychodni a zapadni hudby pokracuje. kdyz ibrahim po vypuknuti libanonske obcanske valky vyrustal v parizi, od 7 let studoval jako zazracne dite trubku u sveho otce, vedle evropske klasiky a jazzu vstrebal i arabsky hudebni system a vse propojil do vlastniho hudebniho sveta, ktery navzdory sofistikovanosti prekypuje energii. jeho koncerty pripominaji peclive nacasovanou serii vybuchu hudebni ekvilibristiky, k maloufovym inspiracim patri i led zeppelin. v akropoli vystoupi v utery 2. rijna. video ke skladbe beirut zde : 



predprodej:
ticketpro, palac akropolis

u obou koncertu zvyhodnene vstupne u predprodeje 
do 5. zari: stani 360 kc, sezeni 410 kc, od 6. zari: stani 460 kc, sezeni 510 kc

MORE INFO AND SAMPLES @a www.rachot.cz (in english too), www.facebook.com/rachotcz

No comments:

Post a Comment