2/13/2016

Mezinárodní improvizující trio Thermal ve Vile Štvanice


 
Večer plný bouřlivých vjemů se ponese v duchu alchymie odlišných zvukových vlastností klasického a elektronického nástroje. Mezinárodní uskupení Thermal, složené z respektovaných muzikantů, se pohybuje v oblastech volné improvizace, živé elektroniky a jazzu.

Trio Thermal se poprvé představilo veřejnosti v Bruselu roku 2000. Od svého vzniku odehrálo řadu koncertů po celé Evropě a Kanadě. Sled výbušných zvukových překvapení, dosahujících až extatických účinků, vytvářejí v přítomném okamžiku muzikanti, kteří si již v rámci improvizační scény získali zvučná jména.

Prvním z nich je Andy Moor, britský kytarista s bohatými zkušenostmi, známý např. ze svébytné nizozemské „post rockové“ kapely The Ex. K výčtu kapel, se kterými spolupracoval, patří Kletka Red či Dog Faced Hermans. V roce 2001 založil label Unsounds, kde téhož roku trio vydalo své debutové album "Thermal". Dalším členem sestavy je britský saxofonista, improvizátor, skladatel a teoretik John Butcher, který původně vystudoval fyziku. Ve svých projektech posouvá hranice hry na saxofon, vychází z analýzy zvukových možností nástroje. Řadu vystoupení i nahrávek realizoval na neobvyklých místech, v atypickém akustickém prostředí (jako např. v jeskyni, mauzoleu nebo nádrži). Úctyhodný seznam muzikantů, se kterými Butcher spolupracoval, zahrnuje stovky jmen (vč. Dereka Baileyho, Johna Tilburyho, Johna Stevensa nebo Thomase Lehna). Účinkoval v proslulé rakouské skupině improvizátorů Polwechsel. Trio doplňuje mág analogových syntetizérů, skladatel, klavírista a performer Thomas Lehn, který před českým publikem vystupoval již vícekrát. V jeho osobitém hudebním jazyku se zrcadlí bohaté zkušenosti napříč styly a žánry. Lehn dokáže čarovat s širokou paletou nahodilých zvuků. Při produkci využívá od roku 1994 především zvukových kvalit svého starožitného syntezátoru EMC. Spolupracoval s množstvím prominentních hudebníků, v duu např. s Marcem Schmicklerem nebo Tizianou Bertoncini, před několika lety hrál v pardubickém Divadle29 s kvartetem iTi. Dlouhodobě vystupuje s experimentálními sestavami Konk Pack či Mimeo. Podílel se také na řadě multimediálních projektů.


Čtvrtek 10.03. 2016 / 20:00, Vila Štvanice, Praha


O pět dnů později, tedy 13. března, vystoupí v Paláci Akropolis další pozoruhodná formace, BILLY MARTIN´S WICKED KNEE, vedená bubeníkem slavného tria Medeski, Martin & Wood.

Více info na www.rachot.cz

No comments:

Post a Comment