3/04/2016

Nové syntézy po víc jak 40 letech znovu na pódiích



Legendární Blue Effect (tehdy ovšem pod názvem Modrý efekt, respektive M. Efekt) nahrál v první polovině 70. let s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu kultovní LP desky s názvy Nová syntéza a Nová syntéza 2. Nadčasová hudba z těchto dvou alb se 15. března 2016 vrátí na pódium Lucerna Music Baru, další provedení je naplánováno na festival Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí, který proběhne v termínu 23.-25.6.

První nahrávka z roku 1971 propojila progresivní rockery s jazzovým bigbandem. Bigbítová kapela tak najednou dostala „nátěr jazzu“, což jí v přituhující normalizaci pomohlo. „Foukl ze světa vítr kapel, jako třeba Chicago, a začala doba fúze rocku a jazzu. A my jsme to chytli za pačesy,“ říká kytarista Radim Hladík. „První Nová syntéza byla jen orchestrální, abychom nenarazili s texty. Měla úspěch, prošlo to v rozhlase, a tak se povedlo udělat v roce 1974 další desku, tentokrát zpívanou,“ vysvětlil tehdejší dirigent rozhlasového bigbandu Kamil Hála, který pro obě alba aranžoval a přispěl i autorsky. Texty na Novou syntézu 2 napsali Pavel Vrba a Boris Janíček.

Po více než 40 letech se obě syntézy vracejí s o několik generací mladšími muzikanty – dnešním Blue Effectem, v němž z původní sestavy zbyl jen Radim Hladík, a s vynikajícím chrudimským KYX Orchestra s dirigentem Romanem Fišerem. Muzikanti se sehrávali dlouho a navíc se museli skladby učit, včetně autora některých z nich Radima Hladíka. „Už si je nepamatuju,“ přiznává, „navíc, aby to bylo komplikovanější, my některé z nich sice hrajeme, ale v úplně jiné podobě. Takže jsem je musel sám sebe znovu učit.“ Po dvou koncertech v raných 70. letech a dvou koncertech v minulých dvou letech tak skladby z legendárních desek zazní opět naživo i s jazzovým orchestrem.




No comments:

Post a Comment