5/24/2021

RESPECT FESTIVAL 2021 – open air a doprovodný program

 

Termín open airu jsme stejně jako v loňském roce z bezpečnostních důvodů posunuli na konec léta, tedy na poslední srpnový víkend. Při výběru hudby jsme se letos pro jistotu drželi povětšinou (ale nejenom) výběru kapel usazených v zemích zeměpisně bližších ČR a vynechali jsme vzdálenější končiny.




Respect Festival, 24. ročník – zóna tolerance plná hudby, rytmů, barev a chutí z celého světa. Respect Festival je nejpestřejší směsicí namíchanou ze známých, osvědčených hvězd i z nových, neméně kvalitních objevů.

Zahajovací koncert bude patřit Itamaru Borochovovi s jeho kvartetem (Izrael, USA), který je čerstvým nositelem ocenění Letter One Rising Stars Jazz Award. Dále se v doprovodném programu představí králové pouštního blues Tinariwen (Mali) a arménský klavírní génius Tigran Hamasyan se svým triem.

V rámci open airu vystoupí zpěvačka indického původu Susheela Ramankterá se v projektu Ghost Gamelan inspirovala indonéskými melodickými perkusemi. Dále vystoupí mistři okcitánských polyfoniíí Lo Còr de la Plana, maďarsko-izraelští Besh O Drom představí svou vizi balkánské hudby. Zcela revoluční spojení přináší dvojice Justin Adams & Mauro Durante: kytarista Roberta Planta se inspiruje africkými kořeny blues, zatímco Durante rozvíjí rituální rytmus pizzica z jižní Itálie, jehož historie sahá až do antického Řecka. O všestrannost Justina Adamse se opírá i trio Les Triaboliques, "superskupina alternativy", sdružení tří světových špiček na strunné nástroje s renomovaným producentem Benem Mandelsonem a enfantem terrible punkrockové éry, Lu Edmondsem. Intenzivní tranz tvořený ze zvuků dud, perkusí a súfijského mystického zpěvu přiveze mezinárodní trio Revolutionary BirdsTuzemskou scénu letos zastoupí Třaskavá směs (František Skála, Petr Nikl, Petr Tichý a Miroslav Černý) a František Skála s dechovým souborem Provodovjané – neopakovatelná atmosféra jejich vystoupení vám vžene do očí slzy dojetí. Jména dalších účinkujícíh budeme postupně zveřejňovat.

 

Doprovodné festivalové koncerty:

28. 7. Itamar Borochov Quartet, Jazz Dock

24. 8. Tinariwen, MeetFactory

23. 10. Tigran Hamasyan, Koncertní sál Pražské konzervatoře

 

Respect Festival, open air, 28.–29. 8., Rohanský ostrov

Sobota 28. 8.

František Skála & Provodovjané

Lo Còr de la Plana

Susheela Raman

Les Triaboliques

Neděle 29. 8.

Třaskavá směs

Revolutionary Birds

Justin Adams & Mauro Durante

Besh O Drom

 

Toto vše a mnoho dalšího můžete zažít během dvoudenní open air přehlídky či na jednotlivých koncertech v MeetFactory a na dalších místech. Respect Festival 2021 bude patřit již tradičně toleranci, kulturní rozmanitosti a hlavně hudbě. Takové, která umí nejen potěšit posluchače, ale také objevovat a propojovat různé světy. Promyšlená a kvalitní dramaturgie s jasným názorem nabídne originální a silné zážitky, které u nás těžko jinde najdete. Na Respect Festivalu ale nejde jen o hudbu. Rodinný ráz této akce zdůrazní bohatý dětský program. Zaujme také široká nabídka jídel z celého světa a stánky četných neziskových organizací, které neztrácejí aktivní zájem o konkrétní lidské osudy i palčivé problémy globálního charakteru.


WWW.RACHOT.CZ

No comments:

Post a Comment