3/12/2024

Respect Festival zahajuje 13. května v Paláci Akropolis!


 

 Respect Festival, nejvýznamnější tuzemská celoroční přehlídka world music, bude zahájen už 13. května v Paláci Akropolis. Letošní ročník Respect Festivalu je věnován Karlu Schwarzenbergovi, tvůrcem vizuálu je František Skála. Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969 v podání osmičlenného ansámblu skládajícího se ze skotských a bretaňských dud a bombard, a projekt finského klavíristy Aki Rissanena, který zahraje na unikátní nástroj Omniwerk. Respect Festival vyvrcholí 15. a 16. června dvoudenní Open Air přehlídkou na ostrově Štvanice, kam se po dlouholeté pauze vrací, další doprovodné koncerty budou následovat v průběhu roku.

8 PIPERS FOR PHILIP GLASS

Festival bude zahájen 13. května v 19:00 v Paláci Akropolis hned dvěma koncerty. Erwan Keravec a jeho projekt 8 Pipers for Philip Glass představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969 v podání osmičlenného ansámblu skládajícího se ze skotských a bretaňských dud a bombard (šalmaji příbuzné píšťaly). Skladby Two PagesMusic in FifthsMusic in Contrary Motion a Music in Similar Motion napsal Philip Glass po své cestě po severní Africe a Indii, kde ho okouzlily hutné barvy lokálních nástrojů. Erwan Keravec tak svým orginálním nastudováním skladby vrací do světa, který Glasse původně inspiroval.

Žánrově všestranný skladatel a hráč na velké skotské dudy Erwan Keravec z Bretaně se pohybuje na hranicích lidové hudby, klasické hudby, free jazzu, noisu a scénické hudby. Patří do stejné třídy nadžánrových improvizátorů jako jeho častí spoluhráči, renomovaný experimentální skladatel a vizionář Heiner Goebbels a švédský saxofonista Mats Gustafsson. Mezi jeho současné projekty patří také adaptace legendární skladby In C průkopníka amerického minimalismu Teryho Rileyho pro 20ti členný dudácký ansámbl.

Aki Rissanen: Omniwerk Impressions Live in Prague

Druhým vystupujícím večera bude finský klavírista Aki Rissanen se svým projektem Omniwerk Impressions. Omniwerk je unikátní nový nástroj, ve kterém finští stavitelé hudebních nástrojů Jukka Ollika a Jonte Kniff  spojili dva historické klávesové nástroje – Geigenwerk (neboli Viola Organista, původně vynález Leonarda da Vinciho) a Lautenwerk (klávesová loutna barokní éry, oblíbený nástroj J. S. Bacha) do jednoho, nového nástroje. Výsledný Omniwerk má dva manuály – pro každý “werk” jeden – na které lze hrát současně. Pozoruhodná škála zvuků vzniká kombinací dvou manuálů a důmyslného systému pásů, díky které může nástroj znít podobně jako cembalo i jako smyčcový orchestr.

Finský klavírista Aki Rissanen má na svém kontě pět alb a velké úspěchy v soutěžích sólových klavíristů na Montreux Jazz Festivalu ve Švýcarsku a v soutěži La Defense ve Francii. Ačkoli původně vystudoval klasickou hudbu, vždy se zajímal o hudební improvizaci. Nové hudební kompozice Akiho Rissanena pro unikátní nástroj Omniwerk vychází ze dvou protikladů: starší, klasický zvuk připomínající barokní a renesanční éru se zde snoubí s minimalistickým vlivem a elektronickou abstrakcí. Tato kombinace dává Akimu jeho osobitý zvuk a identitu. Koncepčně přímo překypuje originalitou: akustické renesanční techno – madrigaly se potkávají s minimalismem, dalo by se říct. V rámci koncertu zazní i kompozice inspirované fragmenty melodií Leonarda da Vinciho, které si zapisoval na okraj svých skic.

www.rachot.cz
 

No comments:

Post a Comment