3/05/2024

RACHOT uvádí: JONES JONES a RuinsZu

 


Jones Jones
Larry Ochs - Vladimir Tarasov - Mark Dresser
(NL, USA)

Spojení velikánů nové hudby
22.5. Punctum 20:00


Tři veteráni nové a improvizované hudby – VLADIMIR TARASOV – LARRY OCHS – MARK DRESSER – vytvořili před více než 15 lety trio Jones Jones: ucelený koncept, v němž mikroskopické detaily umocňují rozvíjející se příběhy. Poprvé trio vystoupilo v roce 2006 a tím odstartovalo dlouholeté zvukové objevování tří geniálních hudebníků s neobyčejnou schopností naslouchat a reagovat.

VLADIMÍR TARASOV (bicí) je významnou osobností evropské nové hudby, skladatel, hráč na bicí a v neposlední řadě výtvarný umělec. V letech 1971-1986 byl členem freejazzového tria  GTČ alias Ganělin – Tarasov – Čekasin, které bylo nejprogresivnějším zjevem na tehdejší sovětské hudební scéně a svou osobitostí působí inspirativně dodnes. Mnoho let hrál s Litevským symfonickým orchestrem a s dalšími symfonickými, komorními a jazzovými orchestry v Litvě, Evropě a Spojených státech amerických. V roce 2013 vystoupil společně Alexei Ljubimovem na festivalu Moravský podzim v Brně. Nahrál více než 100 alb a je autorem hudby pro film a divadlo. Spolupracoval a spolupracuje s hudebníky jako je Anthony BraxtonButch MorrisThomas StankoGyorgy SzabadosRova Saxophone Quartet a další. Je též významným výtvarným umělcem, po mnoho let úzce spolupracoval se zakladatelem Moskevského konceptualismu Iljou Kabakovem.Účastnil se řady samostatných a kolektivních výstav po celém světě. Jeho objekty na pomezí hudby a výtvarného umění vystavovala v roce 2007 Moravská galerie Brno a v roce 2009 Východočeská Galerie na zámku v Pardubicích.

MARK DRESSER (kontrabas) je uznávaný kontrabasista, improvizátor a skladatel. Zaměřuje se především na rozšiřování zvukových a hudebních možností kontrabasu pomocí netradičního ozvučení. Osmnáct let žil a pracoval v New Yorku, kde nahrával a vystupoval s nejvýznamnějšími osobnostmi současné hudby a jazzu, např. s Anthonym Braxtonem. V roce 2001 byl nominován na cenu Grammy. Je profesorem hudby na Kalifornské univerzitě v San Diegu, přednášel na Princetonské univerzitě, na fakultě New School University a na Hampshire College. Je členem správní rady Mezinárodní společnosti basistů a poradního sboru Mezinárodní společnosti pro improvizovanou hudbu.

LARRY OCHS (saxofon) je zakládajícím členem Rova Saxophone Quartet (Rachot, Palác Akropolis 2007), má na kontě desítky alb a nespočet turné po celém světě. Z jeho dalších významných projektů jmenujme kapely Larry Ochs Sax & Drumming Core, Kihnoua s korejskou zpěvačkou Dohee Lee, Scottem Amendolou a Wilbertem de Joode (Rachot, Palác Akropolis 2010), Ochs-Robinson Duo, SPECTRAL (Dave Rempis- Darren Johnston-Larry Ochs), The Fictive Five Cleaver-Cline-Ochs aj.  Vystupoval s Kronos QuartetemJohnem Zornem, Stevem Lacym, Anthonym Braxtonem, Miyou Masaokou, Nelsem Clineem, Johnem Lindbergem, Scottem Amendolou, Marilyn Crispell, Andrewem Cyrillem,  Butchem Morrisem, Georgem Lewisem, Henrym Kaiserem, Wadadou Leo Smithem, Peggy Lee, a mnoha dalšími.
 


Jones Jones: ARTICULATING JONES

RuinsZu
(Japonsko, Itálie)
Spojení legend západní a japonské hlukové avantgardy

23.5. Palác Akropolis 19:30

Projekt RuinsZu tvoří jádro skupiny Zu basista Massimo Pupillo a saxofonista Luca T. Mai společně s bubeníkem Tatsuyou Yoshidou, který vystupuje pod názvem Ruins Alone. Repertoár RuinZu tvoří jak skladby Zu a Ruins v nových aranžích, tak skladby nové.

Skupina Zu vznikla v Ostii, západně od Říma roku 1997, a je pověstná širokou syntézou avantgardních žánrů. Zatímco jejich sestava je typická pro jazzovou kapelu, za tvrdý zvuk vděčí punk rocku a jejich tvorba vzdoruje snadné kategorizaci. V této souvislosti je zmiňován noise, math rock, industrial, avantgarda, drone i ambient. Díku svému zaměření našla desítky spřízněných muzikantů v kapelách jako Einsturzende NeubautenSonic YouthCanThe StoogesThe Ex, či sólistů jako Mike PattonKen Vandermark nebo Mats Gustavsson, s nimiž během posledních dvou dekád spolupracovala. Posledním, a tedy současným pokračováním této mozaiky, je italsko-japonská sestava RuinsZu, kterou můžeme brát i jako vyvrcholení dlouhodobé výměny podnětů mezi Japonskem a Západem.

Když bubeník Tatsuya Yoshida založil duo Ruins, japonská avantgardní scéna, inspirovaná nejen evropskými experimentátory jako This Heat či Magma, byla v plné síle. Skupina Ruins, kde vedle bicích byla druhým nástrojem baskytara, patřila v Japonsku k tomu nejradikálnějšímu křídlu. Duo vystupovalo s desítkami osobností včetně Freda FritheJohna ZornaDereka Baileyho či Billa Laswella. Po vystřídání 4 baskytaristů se Yoshidova hudba natolik zahustila, že namísto lidského spoluhráče se kompetentním partnerem mohla stát jedině elektronika. Tak se zrodil projekt Ruins Alone. Kritika píše: “Je to experimentální laboratoř, přímé rozhraní mezi mozkem bubeníka a jeho paličkami. Výsledkem je hudba tak koncentrovaná, že z jednoho alba Ruins byste mohli naředit patnáct rockových nahrávek.” Vedle avantgardních směrů je pro Tatsuya Yoshidu též vydatnou inspirací punkrock, hlavně v energetické intenzitě.

Jelikož se jedná o zcela nový projekt, nejsou zatím dostupné žádné oficiální nahrávky. V rámci propagace tedy uvádíme samostatná videa Ruins a Zu.


Zu - Ostia (LIVE AT SUPERSONIC MUSIC CLUB 2017)

吉田達也 RUINS Alone @ Revolver, Taipei

PŘIPRAVUJEME:

WWW.RACHOT.CZ

No comments:

Post a Comment