3/16/2024

New albums by Bára Zmeková & Barbora Mochowa

Bára Zmeková je uznávaná zpěvačka a skladatelka, držitelka mnoha prestižních hudebních cen i nominací. Její věhlas a popularita na alternativní scéně v posledním období zásadně přesáhly hranice naší republiky a díky svým osobitým projektům čím dál víc koncertuje po celém světě.

Nové album s názvem Jediný na světě přináší 11 skladeb, ve kterých hrají důležitou roli osobní výpověď a české texty, v nichž se autorka obrací k prožitkům, vzpomínkám a svým životním zkušenostem. Skladby jsou žánrově i tematicky doširoka rozkročené od zdánlivě jednoduše znějících písní až po obrazotvorné experimentálně laděné zvukové plochy.



Nahrávka vznikala od ledna 2023, kdy Bára Zmeková přijela do gotické budovy v Úštěku a poprvé usedla k historickému pianu Steinway & Sons z roku 1892. Zde trávila zimní dny a noci prací na nových skladbách, zkoumáním rozpracovaných textů, experimentováním se zvukem hlasu, piana a syntezátorů.


Setkání s tak krásným starým nástrojem a jeho příběhem bylo neskutečně inspirující a samotný fakt, že jsem mohla na hudbě pracovat ve dne v noci, mi přinesl obrovskou pracovní i tvůrčí svobodu. Bylo to dobrodružství, v němž jsem mohla posouvat vlastní hudební hranice i dovednosti a hledat v temných místech jakousi lehkost, která se dá sdílet. I díky tomu jsou písně rozmanité, a když album poslouchám, je to jako vzpomínka na spoustu příběhů a mně drahých lidí a míst, prozrazuje ke vzniku novinky Bára Zmeková.


Zmeková si přizvala i mnoho hudebních přátel, mezi kterými jsou především stálí tvůrčí členové kapely Viktor DořičákMichal MihokNina Marinová, Ondřej Vychodil či nově multiinstrumentalista Pavel Šmíd, ale také vzácní hudební hosté jako zpěvačka Lenka DusilováPetr Tichý s kontrabasem, Tomáš Liška s basovou kytarou či v Austrálii žijící violoncellistka Francesca Mountfort. Za výjimečným vizuálním zpracováním alba stojí výtvarnice a ilustrátorka Spradka a grafická designérka Anna Wdowka z grafického studia Artbureau Prague.


 
K vycházející novince je naplánované i turné, které Zmeková zahájí tem v pražském Paláci Akropolis 17. dubna. Následovat bude 18. 4. Kabinet Múz Brno, 19. 4. Jazz Tibet Club Olomouc a 20. 4. Klub Provoz Ostrava. Album vydá Tranzistor label na LP, CD i digitálně.



Zěvačka, skladatelka a pianistka Barbora Mochowa má na kontě ocenění Objev v anketě Žebřík i úspěšné absolvování dvou národních kol Eurovize, kde oslovila zahraniční poroty. Album Pocta Leonardu Cohenovi, které vyšlo společně s jeho autobiografií, sklidilo obdivné ohlasy u domácí kritiky. Po šesti letech přichází s novým autorským albem, které posluchačům nabídne snovou atmosféru, velkolepé beaty a podmanivé vokály. Nese název Will-o’-the-Wisp neboli Bludička a vyšlo na labelu Tranzistor 10.listopadu 2023.



Barbora Mochowa na novém albu vyjevuje svůj fantazijní svět, kde se kromě jejího oblíbeného tématu vesmíru objevují také postavy z výtvarného umění, ke kterému má velmi blízko. Proto zde najdeme písně, jako jsou Harlequin and Columbine“Will-o’-the-Wisp“ (Bludička), po níž nese deska svůj název, nebo emocionálně nabitý singl Pierrot“, který Mochowa nahrála jako duet s mladým talentovaným zpěvákem Danielem Žižkou. Právě k němu vznikl vizuálně silný videoklip v režii slovenského umělce a fotografa Jakuba Gulyáse. Součástí alba jsou i písně True Colors a White & Black Holes, které v předešlých letech bodovaly v českém národním kole Eurovision Song Contest.

 

„Skrze hudbu nepotřebuji na něco apelovat. Jediné, co bych si přála, je, abyste při poslechu téhle desky nechali rozeznít svoje představy a emoce, a nechali se tak přenést do jiného světa,“ vzkazuje posluchačům autorka.


Po hudební a zvukové stránce byl partnerem Mochowé výrazný producent Viliam Béreš (Lanugo, Dusilová, Harries). Na album pak přizvala své stálé spoluhráče ze smyčcového Unique Quartet v čele s Šimonem Markem (pro které aranže napsal Michal Worek), na dvě písně pak i  basistu Rasťa Uhrika, bubeníka Davida Landštofa a flétnistku Janu Vávrovou. Na textech se společně se skladatelkou podílela Tereza Frantová, mladá zpěvačka Maella, britský písničkář James Harries a také již zmiňovaný Daniel Žižka.



www.tranzistorlabel.com

No comments:

Post a Comment