3/12/2024

JazzFestBrno in March 2o24



KEYON HARROLD

13/3, 19.30  Cabaret des Péchés


Když v závěrečné koncertní sekvenci životopisného filmu Miles Ahead, krátce před titulky, prořízne vzduch ostrý tón trubky a vzápětí se přidá kapela složená z hvězd kalibru Waynea Shortera nebo Herbieho Hancocka, zdá se, že protagonista filmu Miles Davis snad musel vstát pro nahrávání z hrobu. Není tomu tak. Brilantní part, který na plátně herecky interpretuje Don Cheadle, nenahrál nikdo jiný než jedna z hvězd JazzFestBrno, americký trumpetista Keyon Harrold.



LAKECIA BENJAMIN
TAKUYA KURODA


21/3, 19.30  Divadlo Husa na provázku

Lakecia Benjamin
Ke klasikům moderního jazzu se odkazují nebo z nich vycházejí prakticky všichni současní hudebníci, obejít prazáklady prostě nejde. Jen ti nejlepší ale dokážou tyto kořeny spojit s aktuálními postupy a výsledek přetavit v něco originálního a navíc veskrze současného. Mladé newyorské saxofonistce Lakecii Benjamin se to daří.

Takuya Kuroda
Japonsko je utajená jazzová velmoc, to už víme pěknou řádku let – pohříchu zejména prostřednictvím hudebníků, kteří za světovou slávou vyrazili po přesídlení do Spojených států, kde zpravidla absolvovali hudební studium a usadili se, aby to měli k jazzovým epicentrům blíž. V minulosti se z této oblasti na JazzFestBrno představila slavná pianistka Hiromi. V roce 2024 přijíždí její krajan, trumpetista Takuya Kuroda.



TRIO GRANDE


26/3, 19.30  Cabaret des Péchés


„Odvážné a příjemně nepředvídatelné.“ Za takové označil kritik prestižního časopisu Downbeat první album tohoto all-stars projektu, vydané koncem roku 2020. A platí to i pro jeho koncerty, přestože na bubenickém postu nahradil hvězdného Antonia Sáncheze neméně výtečný Nate Wood.

www.jazzfestbrno.cz

No comments:

Post a Comment