10/07/2012

Obešel já Polí5 (a neodešel s prázdnou)

Možná trochu laciný titulek, ale vzhledem tomu, o čem je tenhle příspěvek, rozhodně výstižný. O vydavatelství Polí5 jste se na tomto blogu mohli dočíst vloni v souvislosti s prvním albem excelentního DoMa Ensemble (=Dorota Barová & Marcel Bárta), které vyšlo s péčí typickou pro tento malý (ehm, malý - za necelých 5 let mají na kontě přes 30 titulů), pražský a nezávislý label - v kartonovém digipaku s originální grafikou a vynikající zvukovou kvalitou nahrávky.



To vše platí také pro nejnovější titul na této značce, čtvrté album pražsko-plzeňské kapely LiMBO. Koncert je v souladu s názvem živou nahrávkou, pořízenou 5. října 2o11 v akusticky vyjímečném prostoru Korandova sboru Českobratrské církve evangelické v Plzni. Limbo je tu podobně jako na prvních dvou albech akustickým kvartetem, který lze charakterizovat zvukovým hledačstvím a skladatelsko-improvizátorským rozsahem od raných kvartet Ornetta Colemana po jejich reminiscence s Colemanovými spoluhráči pod hlavičkou Old And New Dreams o dvacet let později a dál do jazzové současnosti. Aktuální sestava Pavel Hrubý - tenor a sopránsaxofon, basklarinet, František Kučera - trubka a křídlovka, Taras Voloshchuk - kontrabas a Dušan Černák - bicí (posledně jmenovaný, slovenský rodák a m.j. člen fusion kvarteta Quatro Formaggi, kterému letos vyšlo první album, nahradil původního bubeníka Limba Miloše Dvořáčka, který kapelu opustil někdy po vydání 2. alba Kalimbo v roce 2oo7) zní na novince velmi sehraně a svým výrazem se často blíží typicky severskému soundu značky ECM. Z devíti skladeb na hodinovém CD pocházejí 2 z prvních dvou alb, ostatní jsou víceméně novinkami.

Kvartetní akustické album neznamená konec elektro-akustické sextetní podoby Limba, zachycené na albu Out Of Body z roku 2oo9 (stejně jako předchozí Kalimbo vyšlo na značce Amplion, bezejmenný debut vydala kapela roku 2oo5 vlastním nákladem - ukázky z prvních dvou alb lze vyslechnout na webu kapely v sekci Média). Obě verze Limba jsou průběžně koncertně aktivní - kvartet můžete zažít na plzeňském křtu alba Koncert 9. října v Zach's Pubu (pražský křest proběhl už v červenci v Jazz Docku), sextet pak 17. listopadu na Slánských jazzových dnech.

Další možnost slyšet kapelníka Limba Pavla Hrubého se naskýtá ještě v druhé půli října na českém turné prověřeného spojení JAViER GiROTTO & PiGEON SAXOPHONE QUARTET. Jde o autorskou tvorbu renomovaného argentinského hráče pro saxofonový kvartet (Pavel Hrubý - soprán, Marcel Bárta - alt, Jiří Tarantík - tenor a Dalibor Bárta - baryton) a sólistu (Girotto na soprán, barytonsaxofon a indické flétny). Turné začíná vystoupením na festivalu Jazz Goes To Town v Hradci Králové 16. října, pokračuje 17. na Jazzu bez hranic v Plzni, 18. na Jazzfestu Karlovy Vary, 19. v klubu Highway 61 v Českých Budějovicích a končí 21. října v pražském Jazz Docku společným večerem s DoMa Ensemble.



Výše vložený přehrávač z webu vydavatelství Polí5 umožňuje přehrání celého alba. Po kliknutí na titul nebo odkaz Download se dostanete na profil labelu v rámci projektu bandcamp, kde lze nakupovat digitálně v libovolném formátu. Polí5 se tu přiklonilo k možnosti individuálně zvolené ceny za download bez spodní hranice, tzn. že lze stahovat i zdarma. Fyzický nosič, který vedle zmiňovaného originálního grafického provedení obsahuje v případě Limba i videostopu, můžete pořídit přes bandcamp, web Polí5 nebo přímo ve "firemním" kamenném obchodě Rekomando poblíž Palackého náměstí v Praze (viz opět web Polí5:) A za pozornost rozhodně stojí i ostatní, spíše "nejazzová" produkce značky. 

No comments:

Post a Comment