11/03/2012

Stimul Festival 2o12 začíná ve středu

Dobrý večer,

přijměte pozvání do Divadla Archa, kde 7. listopadu vystoupí dvě legendy japonského bigbítu: Damo Suzuki, který se proslavil jako zpěvák Can, a überpsychedeličtí Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO.

Početný kolektiv Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO je srocen kolem „nejpracovitějšího hudebníka japonského undergroundu“ – kytaristy Makota Kawabaty. Tenhle démon šesti strun ve různých sestavách Acid Mothers Temple křísí zlaté časy japonského psychedelického, progresivního a space rocku a vybaven válečnými barvami máničkovské estetiky, mění dnes již řádně vousatý bigbítový žánr v sonické kamikadze virtuozity, přehánění a bušida.

Impulzivní japonský trubadúr Damo Suzuki svým zpěvem dotvořil nejlepší alba Can, aby je v polovině sedmdesátých let opustil a stal se navždy hudebním kočovníkem. Nomádem, který tam, kam zavítá, vytváří neopakovatelné improvizované situace s místními hudebníky. Kdo jiný z českých kapel by tuto legendu při její české premiéře mohl doprovodit lépe než loňští držitelé ceny Vinyla – improvizační čtveřice B4, která se v průběhu let projamovala a proexperimetovala k originální stylové fúzi, jejíž nedílnou součástí je i řádná dávka ohlasů písní krautrockových? B4 v Arše navíc uvedou své zbrusu nové album Lux Oxid vycházející opět u Polí5.

No a pak je tu samozřejmě hvězda večera, DJ Shadow, praotec instrumentálního hip hopu, špičkový turntablista a samplový kouzelník. Stimul festival si vždycky zakládal na dramaturgické nepředvidatelnosti, takže hurá, máme tu tři podoby hudební extáze a protočené panenky těch stylově rigidnějších posluchačů. Do nich! 

Lupeny už skoro nejsou, tak neváhejte
Na viděnou ve středu v Arše
(source: email from one of the organisers)

Kompletní program festivalu na www.stimul-festival.cz



No comments:

Post a Comment