10/25/2014

Colosseum znovu v Čechách a na Moravě



Britská jazzrocková skupina Colosseum byla založena v roce 1968 progresivními jazzmany, kteří odešli z Bluesbreakers Johna Mayalla po vydání alba Bare Wires. Byli to všestranný bubeník Jon Hiseman, saxofonista Dick Heckstall-Smith a baskytarista Tony Reeves. Doplněni varhaníkem, klavíristou a vibrafonistou Dave Greensladem (ex-Chris Farlowe's Thunderbirds) a kytaristou Jamesem Litherlandem utvořili první sestavu. Od počátku znamenala jejich přítomnost na britské hudební scéně zjevení v tom nejlepším slova smyslu. Propojovala nejen rock s blues, ale především s jazzem a místy i soulem. Po dvou ceněných albech v roce 1969 nahrazuje Litherlanda Dave 'Clem' Clempson V této sestavě skupina vystoupila  v rámci Mezinárodního jazzového festivalu Praha 1969 a způsobila tehdy rozdělení našich jazzmanů na dva tábory: těch kteří je striktně odmítli, a těch kteří byli nadšeni (zajiste mezi ně patřili členové budoucého "kuřecího" Flamenga). Záhy doplňuje sestavu ostřílený zpěvák mocného hlasu Chis Farlowe a na místo Reevese přichází Mark Clarke. V r. 1971 se Colosseum rozchází, jako testament po sobě zanechává vynikající živé dvojalbum Live!. Za svou krátkou existenci se stali jednou z nejzásadnějších kapel fůze rocku, jazzu a blues.
Jon Hiseman a Mark Clarke hned pote zalozili rockovejsi kapelu Tempest (v prvni verzzi hral kytarista Allan Holdsworth. V letech 1975-7 vedl Hiseman jazzrockove Colosseum II s jinymi hraci (m.j. kytarista Gary Moore), hral a hraje take s kapelou Paraphernalia sve zeny Barbary Thompson. Dave Greenslade mel v letech 1973-5 vynikajici kapelu Greenslade s druhym klavesistou a zpevakem Dave Lawsonem (a take prvnim basistou Colossea Tony Reevesem), Clempson hral napriklad s Humble Pie.
Reunion Colossea na sebe nechal čekat do roku 1994, kapela vydala nový koncetní záznam, a postupně také tři nová studiová alba (z nichž to nejnovější, Time On Our Side, má vyjít ještě letos), reedice původních desek i luxusní kompilace. U nás vystoupilo znovuvzkříšené Colosseum již několikrát, poprve v divadle Archa kratce po svem reunionu. Po úmrtí Dicka Heckstall-Smithe v prosinci 2oo4 s Colosseem stabilně vystupuje žena Jona Hisemana, saxofonistka a flétnistka Barbara Thompson.

Colosseum vystoupí 19. listopadu 2o14 v Lucerna Music Baru v Praze a ještě předtím, 16. listopadu na Rock StarNight5 v moravských Kunovicích.

=

https://www.facebook.com/Colosseum.Band
Colosseum na wikipedii



R.I.P. JACK BRUCE (14 May 1943 – 25 October 2014)

 

No comments:

Post a Comment