9/25/2023

ERiK TRUFFAZ přijíždí do Čech s novou kapelou a albem filmových melodií


Legendární hudebník a experimentátor Erik Truffaz na současném turné představuje nové album Rollin'. V devíti skladbách na něm složil poctu slavným filmům 50. až 70. let minulého století jako například Fantomas, Silnice, Kořist nebo Výtah na popraviště. Švýcarsko-francouzský trumpetista patří k jazzové špičce, běžně překračuje hranice žánru a obohacuje jej o prvky hip-hopu, rocku nebo elektroniky. V České republice je pravidelným hostem už od roku 1999. 
Na Rollin' se podíleli vedle dlouholetého Truffazova spoluhráče Marcella Giulianiho (baskytara) ještě bubeník Raphaël Chassin, klavírista Alexis Anérilles a kytarista Matthis Pascau, v písni One Silver Dollar, kterou v originále zpívá Marilyn Monroe, hostuje zpěvačka Camélia Jordana a v písni v písni César et Rosalie také herečka Sandrine Bonnaire s mluveným slovem. „Ve studiu každý přispívá svými nápady, i když poslední slovo máme nakonec já a Marcello,” zmiňuje Truffaz pro server Jazz’halo. 


Rollin' je první částí dvoudílného projektu, jehož příběh se začal psát během filmového festivalu Angoulême v roce 2022. Organizátorka festivalu Marie-France Brière, se kterou v minulosti Truffaz spolupracoval při skládání hudby pro její dokument o Napoleonovi, jej požádala, aby na závěrečném ceremoniálu zahrál filmové skladby. „Poslechl jsem si výsledek, líbilo se mi to a motivovalo nás to k práci na tomto repertoáru. V mé práci a kariéře je náročné přicházet s novými nápady a dělat věci, které jsem předtím nedělal. Bylo to skvělé zjištění,” vysvětluje Truffaz. Původně se jednalo výhradně o francouzské snímky, na výsledném albu je ale repertoár rozšířen. Jak Truffaz zmiňuje, samotná tvorba trvala déle, než když nahrává vlastní skladby. „Bylo obtížné udržet si vlastní styl při hraní hudby, kterou složil Miles Davis,” říká Truffaz pro radiofrance.fr. Druhá část projektu s názvem Clap by měla vyjít do konce letošního roku. 


Erik Truffaz se narodil v roce 1960 nedaleko Ženevy a po vzoru svého otce saxofonisty se začal seznamovat se světem jazzu. Na pódiu se poprvé objevil v šesti letech v místní dechové kapele, vystupoval také po boku svého otce a později s přáteli založil vlastní kapelu. Truffaz je samoukem a velikáni jako Miles Davis či Chet Baker stáli na počátku jeho zájmu o jazz. Své jméno na hudební scéně začal Truffaz pořádně budovat v 90. letech. Během studií založil jazzovou kapelu Orange, se kterou poprvé hrál vlastní skladby. V roce 1997 vznikl legendární Erik Truffaz Quartet. Původními členy byli Marc Erbetta (bicí), Marcello Giuliani (baskytara a kontrabas) a Patrick Muller (klavír a elektrické piano). V této sestavě vznikla pro label Blue Note průlomová alba, kombinující elektro-akustický jazz s rytmy elektronické taneční hudby: The Dawn (1998) a veleúspěšné Bending New Corners (1999), které před čtyřmi lety Truffazova kapela kompletně přehrála na vzpomínkovém turné v takřka totožné sestavě včetně rappera jménem Nya. 

BRNO – FLÉDA – 2. 10. 2023 
Předprodej na SMS ticket a GoOut

PRAHA – PALÁC AKROPOLIS – 3. 10. 2023 
Předprodej na Rachot.cz

PRAHA – JAZZ DOCK – 4. 10. 2023 
Předprodej na Jazzdock.cz 

OLOMOUC – JAZZ TIBET – 5. 10. 2023 
Předprodej na SMS ticket a GoOut

Zdroj: TZ (upraveno)

No comments:

Post a Comment